Mocno warzywne, z pomidorami, idealne dla wegetarian. Risotto! Ukochane danie każdego włoskiego obywatela!
składniki:
- 10 suszonych pomidorów
- 1 szklanka ryżu
- 750 ml wywaru warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka białego wina
- zielenina do posypania
przyrządzanie:
- Najlepiej smakuje na bazie bulionu warzywnego, ale jeśli go nie masz nic nie szkodzi
- Dodaj zwyczajnie więcej przypraw do wody
- Przygotuj większą patelnię i na niej wykonuj poniższe czynności
- Obierz czosnek, cebulę, pokrój na drobno i zeszklij na oliwie
- Pomidory suszone pokrój na drobno
- Zieleninę pokrój na drobno
- Do cebulki i czosnku dodaj ryż i podsmaż około 5 minut
- Następnie dolej wino, bulion warzywny lub wodę, ale tylko tak, żeby zakrył ryż. Gdy ryż go wchłonie, ponownie zalać go bulionem, przykryć patelnię i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem dorzucić suszone pomidory, posypać ziołami i przyprawić!