Risotto curry z krewetkami - zasmakuje smakiem i aromatem.
składniki:
- krewetki 1 szklanka
- ryż 2 szklanki
- curry
- papryka czerwona 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- pieprz
- sól morska
- masło klarowane 1 łyżka
- cukinia młoda 1/2 szt
- cebula 1 szt
- białe wino 1/2 szklanki
przyrządzanie:
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Na patelni podgrzewamy masło , dodajemy posiekany czosnek i posiekaną cebulą. Podsmażamy. Dodajemy krewetki – smażymy. Dodajemy pokrojoną drobno cukinie i paprykę czerwona . Podlewamy winem. Alkohol odparowujemy. doprawiamy solą ,pieprzem i curry. Dodajemy wcześniej ugotowany ryz . Wszystko razem mieszamy i jeszcze raz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Podajemy na ciepło.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem