Uwielbiacie włoskie prawdziwe risotto? A co powiecie na to danie w wersji prawdziwie ekskluzywnej, z krewetkami i szafranem? Ten przepis będzie idealne na wyjątkowe okazje czy romantyczne kolacje. Koniecznie wypróbujcie.
składniki:
- pancerzyki z 500 g krewetek
- 1,2 l zimnej wody
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 por
- 4 ziarna pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 małe szalotki, drobno posiekane
- oliwa z oliwek
- 400 g ryżu arborio
- 120 ml białego wytrawnego wina
- kilka nitek szafranu
- 500 ml bulionu krewetkowego
- 500 g krewetek królewskich, obranych z pancerzyków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki startego parmezanu lub sera Grana Padano
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
Najpierw przygotowujemy bulion krewetkowy: pancerzyki z krewetek zalewamy zimną wodą w garnku, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Przecedzamy.
Posiekane szalotki szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy ryż, smażymy do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Dolewamy wino oraz dodajemy szafran i redukujemy płyn. Gdy wino odparuje, dolewamy wcześniej przecedzony bulion krewetkowy, po jednej łyżce wazowej, i często mieszamy. Bulion dolewamy do momentu, aż ryż będzie al dente. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy krewetki. Gdy nadmiar płynu odparuje, risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i starty parmezan lub ser Grana Padano. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy