Świetna przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu czy spotkaniu towarzyskim. Przede wszystkim pokochają ją wszyscy wegetarianie i miłośnicy połączenia szpinaku i fety.
składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 100g świeżego szpinaku
- ok. 250g sera feta
- ok. 8 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- białko
przyrządzanie:
- Ser feta rozgnieść na miazgę mikserem lub widelcem. Dodać przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku.
- Mieszając, dodawać stopniowo olej. (Oleju dodać tyle, aby powstała kremowa pasta. Nie może być za płynna).
- Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
- Szpinak umyć i osuszyć. Pokroić na drobno.
- Rozłożyć ciasta francuskie i każde pokroić na 12 trójkątów.
- Na każdym trójkącie rozsmarować trochę pasty serowej, pozostawiając odstęp od brzegów i posypać szpinakiem.
- Trójkąty zwinąć od podstawy w rulonik i uformować rogaliki.