- 8 sznycli cielęcych
- po 25 dag jasnych i ciemnych winogron
- 1 pęczek natki pietruszki
- 8 plasterków żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka rosołu
- 10 dag śmietany kremówki
- 3 dag masła
- 12 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki zasmażki błyskawicznej
Winogrona pokroić na połówki, usunąć pestki. Natkę umyć, posiekać. Sznycle przyprawić solą i pieprzem. Obłożyć serem, posypać natką. Uformować roladki, spiąć wykałaczkami, podsmażyć na oleju. Wlać rosół i śmietanę, dusić 10 minut. Masło rozgrzać, podsmażyć na nim winogrona i orzechy. Dodać cukier i sok z cytryny, skarmelizować. Roladki wyjąć. Do sosu wsypać zasmażkę, krótko gotować. Przyprawić solą i pieprzem. Roladki, sos i winogrona przełożyć na półmisek.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













