Tradycyjny przepis na rosół z kaczki. Esencjonalny aromat, wyrazisty smak. Na niedzielny obiad, jak znalazł!
składniki:
- 1 korpus z kaczki
- 1 kacza szyjka
- 2 kacze skrzydła
- 1 kaczy żołądek
- 4 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- lubczyk
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 goździków
- 2 suszone grzyby
- pęczek pietruszki
- pieprz, sól
przyrządzanie:
- Umyte, podzielone na kawałki mięsa i kości zalej 2 litrami wody. Zagotuj.
- Obrane warzywa pokrój w plasterki. Z gotującego się wywaru usuń szumowiny, dodaj warzywa, wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj 1 godzinę.
- Po tym czasie wyjmij mięso, warzywa, a rosół przecedź.
- Do rosołu dodaj pokrojoną marchewkę, lubczyk i pietruszkę.
- Dopraw do smaku pieprzem, solą. Podawaj z makaronem, pokrojonym mięsem.