Mięsne danie. Bardzo treściwe i aromatyczne.
składniki:
- pół kg łopatki
- cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki papryki
- pieprz, sól
- marchewka
- pietruszka
- kilka brukselek
- 2 łyżki groszku z puszki
- czerwona papryka
- 3 łyżki mrożonej fasolki szparagowej
przyrządzanie:
- Łopatkę oczyść z błonek, umyj i pokrój w kostkę. Duś pod przykryciem wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dopraw do smaku.
- Marchew, pietruszkę i paprykę pokrój w grubą kostkę.
- Kiedy mięso będzie średnio miękkie, dolej 3-4 szklanki wody, dodaj koncentrat pomidorowy, wrzuć wszystkie warzywa i duś do miękkości.
- Dopraw pieprzem i solą i zagęść śmietaną z mąką.