Z greckiego saganaki to mała, głęboka patelnia z dwoma uszkami. To właśnie od naczynia, w którym jest przygotowywane, wzięła się nazwa jednego z najpopularniejszych greckich potraw. Saganaki czyli ser usmażony w chrupiącej panierce. Zapraszamy w kulinarną podróż do Grecji!
składniki:
-150 g sera Kefalotiri (lub inny typu Guyere)
-1 łyżka mąki pszennej
-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia (extra virgin)
-sok z 1/2 cytryny
przyrządzanie:
1. Rozgrzej oliwę na patelni
2. Obtocz ser w mące
3. Usmaż ser na oliwie z dwóch stron
4. Gorący ser przełóż na talerz, skrop sokiem z cytryny i od razu podawaj.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















