Propozycja na ciekawą sałatkę.
składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- szklanka bulionu
- cukinia
- 5 łyżek oliwy
- garść poszarpanej sałaty, rukoli
- 60 g sera feta
- garść poszarpanych liści mięty
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- łyżka miodu
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Kasze jaglana zalej wrzącym bulionem, dodaj łyżkę oliwy i gotuj około 20 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Cukinię pokrój w cienkie plasterki, oprósz solą, grilluj z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni po 6 minut.
- Kasze wymieszaj z poszarpana rukolą, dodaj grillowaną cukinię, pokrojony w kostkę ser feta, miętę i szczypiorek.
- Resztę oliwy wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotowym sosem polej sałatkę.