Ciekawy pomysł na makron z łososiem.
składniki:
- 250 g makaronu
- opakowanie świeżego szpinaku
- łyżka oleju
- 100 g wędzonego łososia
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2,5 szklanki mleka
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i energicznie mieszaj przez chwilę, aby się nie przyrumieniła.
- Stopniowo dolewaj mleko, ciągle mieszając. Zagotuj i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Makaron wrzuć do osolonej , wrzącej wody, ugotuj al dente.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć umyty szpinak. Duś do miękkości, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw.
- Uduszony szpinak połącz z sosem beszamelowym. Łososia porwij na małe kawałki i dodaj do szpinaku z sosem.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Na talerz nałóż makaron i polej go sosem beszamelowy ze szpinakiem i łososiem.