Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Semifredo czekoladowe- WYJĄTKOWY DESER

Superdeser. Połączenie ciasta i lodów. 

ice-1786311_960_720

składniki:

  • 1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kawowego likieru
  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 100g cukru
  • 300ml śmietanki kremówki 36%
  • 100g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% ( lub zmielonej w blenderze)
  • wiórki białej czekolady do posypania
  • paluszki z białej czekolady do ozdoby

przyrządzanie:

1. Keksówkę o wymiarach 21x12cm wyłożyć folią spożywczą, ale tak, żeby jej brzegi wystawały 10cm poza formę.

2. Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach kawę, likier, żółtka i cukier. Ucieramy tak długo, aż kawa się rozpuści, a masa będzie jasna i kremowa.

3. Na sztywną pianę ubijamy w jednej misce białka, a w drugiej misce
śmietankę 36%.

4. Do masy z żółtek dodajemy ubitą śmietankę, białka i poszatkowaną czekoladę, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.

5. Masę przekładamy do keksówki, wyrównujemy, nakrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy masa stężeje, można zawinąć deser dodatkowo folią spożywczą, aby nie przejął innych zapachów z zamrażarki.

6. Zamarznięty deser wyciągamy z keksówki (można na chwilę keksówkę zanurzyć w gorącej wodzie lub oddzielić nożem deser od ścianek blaszki), odwijamy folię z góry i odwracamy deser do góry dnem. Ścigamy folię do końca, wierzch posypujemy wiórkami czekolady i ozdabiamy paluszkami z białej czekolay. Deser podajemy pokrojony na plastry.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem