Superdeser. Połączenie ciasta i lodów.
składniki:
- 1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka kawowego likieru
- 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 100g cukru
- 300ml śmietanki kremówki 36%
- 100g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% ( lub zmielonej w blenderze)
- wiórki białej czekolady do posypania
- paluszki z białej czekolady do ozdoby
przyrządzanie:
1. Keksówkę o wymiarach 21x12cm wyłożyć folią spożywczą, ale tak, żeby jej brzegi wystawały 10cm poza formę.
2. Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach kawę, likier, żółtka i cukier. Ucieramy tak długo, aż kawa się rozpuści, a masa będzie jasna i kremowa.
3. Na sztywną pianę ubijamy w jednej misce białka, a w drugiej misce
śmietankę 36%.
4. Do masy z żółtek dodajemy ubitą śmietankę, białka i poszatkowaną czekoladę, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
5. Masę przekładamy do keksówki, wyrównujemy, nakrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy masa stężeje, można zawinąć deser dodatkowo folią spożywczą, aby nie przejął innych zapachów z zamrażarki.
6. Zamarznięty deser wyciągamy z keksówki (można na chwilę keksówkę zanurzyć w gorącej wodzie lub oddzielić nożem deser od ścianek blaszki), odwijamy folię z góry i odwracamy deser do góry dnem. Ścigamy folię do końca, wierzch posypujemy wiórkami czekolady i ozdabiamy paluszkami z białej czekolay. Deser podajemy pokrojony na plastry.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem