Sernik na zimno nie wymaga dużo pracy. Specjalnie dla Was zebraliśmy trzy proste przepisy, których tu jeszcze nie było. Koniecznie odkryjcie z nami nowy wymiar sernika, wybierzcie swój ulubiony i dajcie znać jak smakował!
SERNIK NA ZIMNO Z MARAKUJĄ
Składniki
Spód:
- 160 g ciasteczek
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka śmietany
Masa:
- 500 ml puree z marakui (gotowe, pasteryzowane lub mrożone)
- 220 g cukru pudru
- 16 g cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 500 g zmielonego twarogu sernikowego
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 2 i 1/2 łyżki żelatyny
Przygotowanie
- Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, wlać 5 łyżek wody, wymieszać i odstawić do namoczenia na około 10 minut.
- Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopioną czekoladą i śmietaną. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm, ale mocno nie uklepywać, bardziej rozsypać na spodzie równą warstwą.
- Do miski wlać puree z marakui, dodać cukier puder, wanilię i wymieszać.
- Dodać twaróg sernikowy i roztrzepać trzepaczką lub mikserem na masę bez grudek.
- Dodać mleko kokosowe i tak samo postąpić jak z twarogiem.
- Żelatynę podgrzać na malutkim ogniu, cały czas mieszając aż cała się rozpuści bez zagotowania.
- Żelatynę dodać do masy, ale nie bezpośrednio, postępując według następującej wskazówki unikniemy powstania w masie grudek z żelatyny: do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę masy sernikowej i wymieszać, dodać w ten sposób jeszcze kilkanaście łyżek masy, dopiero wtedy stopniowo wlewać zahartowaną żelatynę do reszty masy mieszając trzepaczką.
- Odstawić do lodówki na minimum 2h.