Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Sezon na grzyby

Marynowane grzyby – przygotowywane według tradycyjnych receptur – zajmują zaszczytne miejsce wśród domowych przetworów. Oprócz wspaniałego aromatu, wyróżniają je liczne właściwości odżywcze. O tym, jak istotne jest, by grzyby znalazły się w codziennym menu, mówi Jerzy Misiak, Prezes Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”.

Pierwsze grzyby znajdziemy już wiosną, jednak największy ich urodzaj rozpoczyna się pod koniec lata i trwa do później jesieni. Najwięcej pojawia się tuż po obfitym deszczu. Świeżo zebrane możemy ugotować, zamrozić czy ususzyć. Jednak najpopularniejszą metodą obróbki grzybów jest marynowanie.

Borowiki, kurki czy prawdziwki są źródłem białka, wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy B i PP, dlatego warto dodawać je do codziennych posiłków. Grzyby, bogate w substancje odżywcze, powinny zostać jak najszybciej przetworzone. Pozostawienie ich nieoczyszczonych może doprowadzić do wytworzenia się substancji toksycznych – mówi Jerzy Misiak, Prezes WSP „Społem”. Smak grzybów marynowanych zależy od sposobu ich przygotowania. Ważny jest zarówno sam proces ich obróbki, jak i odpowiednio przygotowana zalewa czy wykorzystane przyprawy. Dlatego warto skorzystać z tradycyjnego przepisu, który zagwarantuje nam niepowtarzalny smak. Pierwszym krokiem powinno być ugotowanie oczyszczonych grzybów w posolonej i lekko zakwaszonej wodzie. Wówczas możemy przygotować zalewę, od której zależy trwałość i smak wyrobu. Wodę z dodatkiem soli i cukru gotujemy, na koniec dodając około 200 ml octu. Możemy wykorzystać jeden kilku ich rodzajów znajdujących się w bogatej ofertcie Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”: klasyczny – spirytusowy bądź smakowy – czosnkowy, estragonowy czy koperkowy. Gorącą marynatę dodajemy do słoików wypełnionych grzybami i aromatycznymi ziołami takimi, jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i goździki. Możemy także dodać kawałek chrzanu ub małe cebulki. Sprawdzony przepis to podstawa, a także klucz do stworzenia wyśmienitych domowych przetworów.