Genialne placuszki z dyni, które przygotowujemy na słodko.
składniki:
- 3/4 szklanki pure z dyni
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ulubione dodatki: owoce, miód, cukier puder
przyrządzanie:
- Przygotowujemy pure z dyni. Dynię obieramy, kroimy w małą kostkę, pieczemy do momentu aż będzie miękka w temperaturze 200 stopni.
- Ostudzone purée połączyć z jogurtem naturalnym, jajkami, olejem i cukrem.
- Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
- Wszystko wymieszać na gładką masę.
- Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem.
- Nakładać łyżką placuszki. Smażyć około 3 minuty z jednej strony, a następnie z drugiej.
- Powinny być pięknie zarumienione.
- Podawać z ulubionymi dodatkami: cukier puder, miód, owoce, syrop klonowy.