Produkty OSM Piątnica: kremowy serek Mascarpone, śmietany, Twaróg Sernikowy, innowacyjny Jogurt z mascarpone to gwarancja udanych bożonarodzeniowych wypieków. Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnych łakoci i pieczonego domowego ciasta, którego zapach przywodzi na myśl słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Wyjątkowy nastrój tego okresu udziela się już podczas przygotowania ciast i deserów, które zaproponujemy naszym gościom i domownikom. W ofercie OSM Piątnica znajdziemy wysokiej jakości produkty, które doskonale sprawdzą się podczas przygotowania wypieków i deserów. Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast kuchni polskiej, chętnie podawanym podczas Świąt. Aby miał delikatną i puszystą konsystencję proponujemy przygotowanie go z Twarogu Sernikowego Piątnica. To wysokiej jakości gotowa masa serowa bez konserwantów, barwników i aromatów. Wystarczy uzupełnić ją według upodobań o kilka oryginalnych dodatków i upiec sernik zgodnie z przepisem na opakowaniu lub według własnej receptury. Idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu zapewniają odpowiednią zawartość tłuszczu mlecznego, dlatego zbędne jest dodawanie do masy masła czy margaryny. Tym, którzy lubią ciasta w lekkiej wersji, Piątnica proponuje przepisy na tradycyjny sernik, lub „sernik na zimno” na bazie gęstego Jogurtu Milandia z mascarpone. Wypieki i desery przygotowane z jego użyciem mają puszystą konsystencję, są lekkie i delikatne, a przy tym wyglądają naprawdę efektownie. Do ciast i deserów Piątnica poleca ser Mascarpone, produkowany według tradycyjnej włoskiej metody. Jest idealny do, zdobywającego coraz większą popularność, deseru Tiramisu (wł. tirarsi sù – ocknij się, przebudź się). Jego lekko słodki smak doskonale komponuje się z biszkoptami nasączonymi aromatyczną kawą i likierem Amaretto. W zależności od liczby gości, możemy wybrać opakowanie 250 g lub 500 g. Z większej porcji Mascarpone, możemy przygotować krem do innego polecanego przez Piątnicę deseru − Tortu biszkoptowego. Ser Mascarpone o gładkiej, aksamitnej konsystencji, który łączy w sobie najlepsze cechy sera, masła i śmietany, sprawdzi się nie tylko w kremowych deserach i masach, ale również w aksamitnych sosach do ryb, mięs czy do zabielenia wigilijnego barszczu. Doskonałym dodatkiem do bożonarodzeniowych dań i ciast jest również uniwersalna Śmietanka 30% OSM Piątnica. Doskonale się ubija, a wytworzona z niej puszysta bita śmietana idealnie nadaje się do przekładania ciast i tortów oraz do ich dekoracji. Możemy także dodać ją do zup, w tym zupy grzybowej, którą podamy podczas kolacji wigilijnej. OSM Piątnica szczególnie poleca na Święta Bożego Narodzenia sprawdzone przepisy na Jogurtowy „sernik Milandia” na bazie gęstych jogurtów, Sernik Rodzinny, Tiramisu i Tort biszkoptowy. Jogurtowy „sernik Milandia” Składniki: 6 jaj 1 i ½ szklanki cukru pudru 1 i ½ łyżki budyniu waniliowego w proszku 1 cukier waniliowy 1 szklanka Śmietanki 30% Piątnica 3 opakowania po 250g Jogurtu Milandia z mascarpone Piątnica 1 i ½ łyżki kaszy manny 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli 2 paczki herbatników Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz połową cukru pudru. W oddzielnym naczyniu ubijamy Śmietankę 30% na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Utarte żółtka łączymy z budyniem, kaszą manną, jogurtami i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę z białek oraz ubitą Śmietankę 30%. Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm, lub blaszce o wymiarach 25 x 25 cm, układamy herbatniki. Wylewamy przygotowaną masę jogurtowo-śmietanową. Pieczemy w rozgrzanym do 160 – 170°C piekarniku, przez 80 min. Sernik Rodzinny Składniki: Ciasto kruche (kruszonka): 1 i ½ szklanki mąki tortowej ½ kostki masła np. Masło Ekstra Milandia 2 żółtka 1 i ½ łyżki cukru ½ małej łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 1 i ½ kg Twarogu Sernikowego Piątnica ok. 1 i ½ – 2 szklanki cukru pudru 12 sztuk jajek 1 i ½ łyżki kaszy manny + 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej olejek pomarańczowy, cytrynowy lub cukier waniliowy Przygotowanie: Kruszonka: Żółtka ucieramy mikserem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy na wolnych obrotach do chwili otrzymania kruchego ciasta w postaci kruszonki. Dno dużej blachy wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy połowę wcześniej przygotowanej kruszonki, podpiekamy przez 10 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Masa sernikowa: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy Twaróg Sernikowy, cukier waniliowy, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną – całość mieszamy mikserem. Następnie dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek (żeby dobrze ubiła się piana z białek, dodać szczyptę soli). Całość mieszamy drewnianą łyżką i wlewamy do dużej blachy z wcześniej upieczoną kruszonką. Drugą połową kruszonki posypujemy wierzch masy i pieczemy w temperaturze 180°C przez 70 minut. Tiramisu Składniki: 250 g Mascarpone Piątnica 130 g Śmietanki 30% Piątnica 100 g podłużnych biszkoptów 50 g cukru pudru 1 filiżanka kawy espresso 50 g likieru Amaretto Przygotowanie: W salaterce ubić Śmietankę 30%. Do sera Mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do tej masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej Śmietankę i mieszać drewnianą łyżką. Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru. W szklanym podłużnym naczyniu ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, położyć warstwę kremu, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Deser posypać kakao, wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Do nasączenia biszkoptów polecamy likier kawowy ewentualnie rum. Tort biszkoptowy Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oliwy Krem do tortu: 750 g Mascarpone Piątnica 200 g Śmietanki 30% do ubijania Piątnica 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy, sok z jednej cytryny 1 szklanka mocnej rozpuszczalnej kawy 100 g likieru Amaretto (lub sok z ananasów lub brzoskwiń) Przygotowanie: Biszkopt: Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę, dodać mąkę, proszek pieczenia, oliwę – delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec w prodiżu lub w tortownicy przez ok. 30 – 40 min. W temperaturze 190°C. Masa: Schłodzoną Śmietankę 30% ubić z niewielką ilością cukru pudru, dodać Mascarpone, pozostały cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Każdą część nasączyć kawą z dodatkiem likieru Amaretto (lub sokiem z ananasów bądź brzoskwiń), przełożyć krem z Mascarpone.