Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pikantna sałatka

Pikantna sałatka

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

Piersi kurczaka w śmietanie

Piersi kurczaka w śmietanie

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Babeczki

Babeczki

Napój pełen witamin

Napój pełen witamin

Śmietankowe wafelki

Śmietankowe wafelki

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

Trufle herbatnikowe

Trufle herbatnikowe

Tradycyjny pasztet domowy

Tradycyjny pasztet domowy

Kruche ciastka z marmoladą

Kruche ciastka z marmoladą

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

Pasjonujesz się zarówno kuchnią, jak i sztuką? Już 11 września o godzinie 18:00 w EcoCentrum we Wrocławiu odbędzie się wernisaż wystawy fotograficznej „Słodko-gorzkie smaki świata” poświęconej produkcji żywności na świecie.

foto palce

 

W programie:

18:00 – otwarcie wystawy „Słodko-gorzkie smaki świata”, poczęstunek produktów Fair Trade

18:30 – Dziki zachód Chin. Region Autonomiczny Xinjiang-Uyghur – pokaz zdjęć, poczęstunek i spotkanie z Agnieszką Ćwiek

 

WYSTAWA SŁODKO – GORZKIE SMAKI ŚWIATA

 

Celem wystawy jest przybliżenie informacji o tym jak powstają importowane przez Polskę produkty, które nadają naszemu życiu smaku. Codzienna kawa czy herbata, kawałek czekolady dla osłody, czy ananas, by urozmaicić dietę… Jak powstają? Jak ich produkcja wpływa na przyrodę, społeczności ich producentów, na nas wszystkich?

 

Za pomocą tych konkretnych historii – np. gwatemalskiej kawy, gruzińskiej herbaty, czy chińskiego chili, poruszamy temat suwerenności żywnościowej i sprawiedliwego podziału dóbr – odkrywamy czym są i dlaczego jest tak ważne, aby o nie zadbać.

 

 

Autorami zdjęć są: Borys Bińkowski, Agnieszka Ćwiek, Richard Else, Andrzej Żwawa

 

Wystawę będzie można oglądać w EkoCentrum do 18.09.2014.

 

 

foto palce 2

 

 

Dziki zachód Chin. Region Autonomiczny Xinjiang-Uyghur

 

„Xīnjiāng” czyli nowe kresy. Północno – zachodni obszar Chin, stanowiący ponad 1/6 kraju, będący źródłem ropy i gazu oraz niepokoi etnicznych. Skomplikowany, pasjonujący i barwny.

 

Przewodnikiem po tym niezwykłym miejscu będzie Agnieszka Ćwiek, teatrolog, fotograf i podróżnik, która bacznie obserwowała codzienne życie prowincji.

 

Odwiedzimy między innymi jezioro Kanas według wierzeń zamieszkałe przez mityczne potwory, Tufan – miasto oazę, ruiny starożytnego miasta Jiaoh oraz drugą co do wielkości piaszczystą pustynię na świecie – Taklamakan.

 

Ważną częścią wieczoru będzie poczęstunek złożony z pysznych produktów ze Sprawiedliwego Handlu.

 

Do zobaczenia!

 

Wstęp wolny!

 

Działania obywają się w ramach projektu “Smaki i kolory świata”, który Fundacja EkoRozwoju realizuje ze środków programu Polskiej Pomocy Rozwojowej finansowanego przez Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

 

palce3