Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Soczysta zapiekanka z kurczaka i pora

Soczysta zapiekanka z kurczaka i pora. 

składniki:

  • 2 pory
  • podwójna pierś z kurczaka (może być pierś z indyka)
  • cytryna – skórka i 3 łyżki soku
  • cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/3 kostki rosołowej (rozpuszczona w 1/2 szklanki wody)
  • 150-200 ml śmietanki 30%
  • 50 g szynki w plasterkach (ja użyłam polędwicy sopockiej)
  • czubata łyżeczka musztardy
  • garstka żółtego sera (jeśli mamy plasterki to około 2)
  • 1 łyżka mąki
  • kilka płatów makaronu lasagne (u mnie wyszło 6)
  • ciasto francuskie
  • żółtko
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

przyrządzanie:

Zaczynamy od pokrojenia kurczaka i szynki w kostkę, a cebuli i porów w miarę cienkie plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC. Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek na dużej patelni, gdy się usmaży odgarniamy go na boki, a na środku smażyły cebulę z ząbkiem czosnku i szynką. Potem robimy miejsce na por. Smażymy. Ścieramy też skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni i obsmażamy dalej. Dodajemy 1/2 szklanki bulionu stworzonego z 1/3 kostki rosołowej. Następnie dodajemy śmietankę, musztardę, tymianek i 3 łyżki soku z cytryny. Rozpuszczamy w sosie trochę żółtego sera. Bierzemy filiżankę do której wsypujemy czubatą łyżkę mąki i dolewamy kilka łyżek płynu z sosu – mieszamy aż mąka się rozpuści. Otrzymaną masę rozpuszczamy z powrotem w sosie, powinien się zagęścić. Solimy i pieprzymy do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Na dno kładziemy surowe płaty makaronu lasagne, tak aby na siebie nie zachodziły (u mnie zmieściły się trzy). Na nie wlewamy połowę zawartości patelni. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu lasagne i wylewamy pozostały sos. Przykrywamy całość ciastem francuskim, które smarujemy żółtkiem. Pieczemy 25-30 minut.