Klasyczny przepis na sos boloński do makaronu. Wersja podstawowa z zachowaniem tradycji kuchni włoskiej.
składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 małe marchewka
- 180 g boczku
- 500 g mielonego mięsa, najlepiej wołowo-wieprzowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka gorącego rosołu
- 1 puszka passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce
- Przyprawy: sól, czarny pieprz, pół łyżeczki suszonego oregano
przyrządzanie:
- Dokładnie umyj warzywa i mięso.
- Posiekaj cebulę, czosnek, seler naciowy, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Zeszklić wszystko na rozgrzanej oliwą patelni.
- Boczek pokroić w kostkę.
- Zrumienić go na patelni, co jakiś czas mieszając, na koniec wymieszać z warzywami. Odłożyć wszystko do miseczki.
- Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso mielone, aż do momentu gdy nabierze koloru brązowego.
- Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
- Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy. Wlać rosół, zagotować, dodać passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2,5 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
- Podawać z ulubionym makaronem.