Sos holenderski idealny do jajek po benedyktyńsku czy mięsa. Kilka składników, 4 minuty wykonania i wspaniały dodatek gotowy.
składniki:
- pół kostki masła
- 2 łyżki białego octu winnego
- pół małej cebuli, bardzo drobno posiekanej
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- liść laurowy
- 2 żółtka
- szczypta cukru
- sól do smaku
przyrządzanie:
- Roztop masło, odstaw na bok.
- Do garnuszka wlej ocet winny, dodaj pokrojoną cebulkę, liść laurowy, pieprz czarny.
- Gotuj przez 10 minut.
- W tym czasie utrzyj żółtka na parze, dodaj cukier, sól.
- Ucieraj i powoli dolewaj ocet z przyprawami.
- Gdy składniki się połączą dolej masło, ucieraj i jeszcze chwilę podgotuj, ale na małym ogniu.
- Gdy sos będzie jednolity, gęsty, i lśniący zdejmij garnuszek z ognia.
- Polewaj sosem jajka, mięso, grzanki.