Aromatyczny i aksamitny sos, który w połączeniu z makaronem al dente tworzy niesamowity pomysł na obiad. Po prostu pycha.
składniki:
- 500 g spaghetti
- 20 średniej wielkości pieczarek
- 4 łyżki masła
- 1-2 ząbki czosnku
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz
- 4 łyżki śmietany
przyrządzanie:
Pieczarek nie myj, lecz dokładnie obierz i posiekaj w drobne plasterki. Czosnek obierz i rozgnieć.Na patelni z grubym dnem roztop masło i wsyp pieczarki. Smaż na średnim ogniu, aż się przyrumienią i zmiękną. Podczas smażenia dodaj czosnek. Wymieszaj mascarpone z pieczarkami i smaż do czasu, aż ser się rozpuści. Dodaj śmietanę, posiekaną natkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj z gorącym spaghetti i podawaj natychmiast.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy