Jeżeli czeka cię specjalna okazja, romantyczna kolacja lub po prostu chcesz kogoś zaskoczyć wykwintną kuchnią, przedstawiamy wyjątkowy przepis. Inspirowany kuchnią śródziemnomorską makaron z krewetkami i małżami.
składniki:
- 1 kg świeżych małży
- 400g surowych krewetek tiger
- 100ml oliwy z oliwek extra virgin
- 4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 świeża czerwona papryczka chilli
- 100ml białego wytrawnego wina
- pół pęczka świeżego tymianku
- 30ml soku z cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- 400g makaronu spaghetti
przyrządzanie:
Świeże małże oczyść.
Krewetki oczyść z pancerzy pozostawiając tylko ogonek.
Czosnek i papryczkę pokrój w cienkie plasterki, szalotkę pokrój w piórka. Natkę drobno posiekaj.
Rozgrzej oliwę na szerokiej patelni lub w dużym garnku, dodaj czosnek, szalotkę, papryczkę i przesmażaj ok 1-2 minut, dodaj wino, duś przez ok 5-6 minut bez przykrycia. W międzyczasie w osobnym garnku zagotuj wodę na makaron.
Dodaj małże, przykryj patelnię pokrywką i duś pod przykryciem ok 4 minut.
Dodaj na patelnię z małżami oczyszczone krewetki, sok z cytryny i posiekaną natkę. Wymieszaj i duś bez przykrycia ok 3-4 minut. Odcedź makaron na durszlaku lub sicie i przełóż na patelnię z owocami morza. Dodaj odrobinę śmietany.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem