Serowy suflet to klasyk kuchni francuskiej. Jest świetną przekąską czy przystawką przed daniem głównym. Rozpływa się w ustach i smakuje nieziemsko. Sami spróbujcie.
składniki:
- mąka pszenna - 20 g
- masło - 15 g
- bułka tarta -
- jajko - 2 szt
- musztarda - 1 łyżeczka
- mleko - 150 ml
- pieprz (cayenne) - szczypta
- szklanka tartego sera cheddar
przyrządzanie:
Naczynka wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, usuń (wysyp) jej nadmiar.
W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, gotuj przez ok. 2 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj połowę mleka, wymieszaj. Dodaj resztę mleka, ponownie wymieszaj. Gotuj kilka minut.
Zdejmij z ognia, dodaj ser, pieprz cayenne, musztardę, wymieszaj.
Dodaj żółtka, szczyptę soli i pieprzu.
Ubij białka na sztywną pianę, delikatnie, porcjami dodawaj do ciasta.
Masą napełnij foremki prawie po sam brzeg. Wygładź wierzch. Palcem przesuń wokół brzegu naczynka, zbierając ciasto.
Piecz ok. 12 minut w temp. 200 stopni.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem