Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Świąteczne pierniczki z lukrem

Jeżeli nadal jesteście w trakcie świątecznej gorączki, wykorzystajcie nasz przepis. Najmłodsi pokochają te pierniczki.

christmas-cookies-1886760_960_720-3

 

składniki:

  • 1,25 kg mąki,
  • 40 dkg cukru,
  • 25 dkg miodu,
  • 12,5 dkg wody,
  • 10 dkg margaryny,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 białka,
  • 20 dkg cukru pudru

przyrządzanie:

  1. Na suchej patelni silnie zarumienić 2 dkg cukru, następnie wlać 12,5 dkg wody i całość zagotować.
  2. Do powstałej cieczy wsypać pozostały cukier i wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dodać miód oraz przyprawę piernikową. Następnie całość zagotować i ostudzić.
  3. W międzyczasie rozpuścić w rondelku margarynę, a mąkę przesiać do miski.
  4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, masę „miodową”, płynną margarynę, jajka – całość wymieszać drewnianą łyżką.
  5. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i bardzo starannie  wyrobić. Konsystencją ma przypominać ciasto na pierogi. Jeżeli będzie za gęste należy dolać do niego wody, a jeśli za rzadkie poratuje nas mąka.
  6. Wyrobione ciasto pozostawić na 30 minut w misce przykrytej czystą ściereczką.
  7. Następnie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy  nożem na mniejsze partie.  Każdą wałkujemy do uzyskania placka o wysokości około 1 cm.
  8. Foremkami wycinamy pierniczki.
  9. Pieczemy je w 180 ºC na złoty kolor – czas pieczenia jest uzależniony od wielkości pierniczka. Ja małe elementy piekłam 10 minut, a większe 15 minut. Na blachę do pieczenia zawsze wykładamy pierniki o zbliżonej wielkości i grubości.

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Nie przestając ubijać stopniowo dodawać lukier.
  3. Gęsty lukier przełożyć łyżką do rękawa cukierniczego lub siatki zwiniętej w rożek z wyciętym malutkim otworem.

Ostatni krok:

  1. Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem – możemy je później posypać kokosem lub innymi dekoracjami.
  2. Na następny dzień, gdy lukier dobrze wyschnie zamykamy pierniczki w szczelnym pojemniku na 1-4 tygodni.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem