Nieodłącznym atrybutem nocy sylwestrowej są originalne drinki, które z powodzeniem rozkręcają każdą imprezę. Dlatego warto znać kilka ciekawych przepisów na różnorodne shoty i koktajle, które bez wątpienia zaimponują znajomym. Królem tegorocznych zabaw będzie TABASCO®, które nutką pikanterii zaostrzy apetyt gości na jeszcze więcej tanecznych szaleństw.
Jak przyrządzić drinki, aby nasi znajomi chcieli wracać do nas jak najczęściej? Wystarczy znajomość paru zasad z zakresu miksologii, czyli nauki o mieszaniu napojów. W telegraficznym skrócie, miksologia jest sztuką, która polega na splataniu ze sobą składników w taki sposób, aby uzyskać napój o jak najbardziej subtelnym i wyrafinowanym smaku oraz wyglądzie. Należy pamiętać, że czynność ta nie jest mechanicznym mieszaniem, lecz sztuką prawidłowego łączenia składników w harmonijną całość. Wyróżniamy kilka metod miksowania, takich jak np. nalewanie na lód, mieszanie w szkle, czy przyrządzanie w shakerze. Wszelkie składniki wykorzystywane do przygotowania drinków, a szczególnie woda, soki i napoje bezalkoholowe powinny być zmrożone lub mocno schłodzone.
Ważne, by nie skupiać się na samej prezencji napoju, bo każdy może zrobić drinka, włożyć do niego parasolkę i nazwać go koktajlem. Prawdziwą umiejętnością jest kreatywne i twórcze połączenie kilku składników, dzięki którym napój zamienia się swoiste dzieło sztuki. Istotny jest wybór odpowiedniego alkoholu, dobór składników, syropów, jak i przypraw czy sosów, takich jak TABASCO®. Nieodpowiednie proporcje składników mogą zmienić nasze cudo w koszmar. Niewątpliwie sekretem pysznego drinka jest przepis, który ucieszy nie tylko oczy, ale również podniebienia naszych gości. Oto receptury stworzone przez ekspertów marki TABASCO®, które mogą się przydać początkującym barmanom amatorom i perfekcyjnym gospodarzom w nadchodzącym karnawale:
Na rozgrzewkę shoty – 69 in a pool
Sylwestrowe szaleństwo najlepiej rozpocząć od czegoś mocniejszego i rozgrzewającego Shoty to drinki o małej pojemności, które, jak sama nazwa wskazuje wypija się bardzo szybko. Niewątpliwie poprawią humory naszym gościom i będą idealną rozgrzewką przed resztą zabawy.
Składniki:
• 30ml wódki
• 30ml Bacardi
• Odrobina soku z cytryny
• 1 kropla TABASCO®
Wszystkie składniki wlewać warstwami do kieliszka (30-60 ml). Drink wypija się jednym haustem, na raz.
Przerwa w tańcu – Corazon Sangrita
Corazon Sangrita to idealny drink na szybkie orzeźwienie. Warto napić się go od razu po zejściu z parkietu. Będzie również sprzyjał długim rozmowom „od serca”.
Składniki:
• 60ml soku limonkowego
• ¾ łyżeczki TABASCO®
• ¾ łyżeczki sosu do steków
• Syrop Grenadine
• Odrobina soli
• Odrobina pieprzu
• 30ml Tequila Corazon Reposado
Wszystkie składniki wymieszać i wlać do kieliszka.
O północy – Cancum make a wish
W Sylwestrową Noc, gdy nadejdzie północ, wszyscy wpadają w wir wzajemnych uścisków oraz życzeń dla swoich bliskich. Sylwester jest dniem optymistów, każdy życzy sobie czegoś lepszego. O północy wręcz idealnym drinkiem będzie Cancum Make a Wish. Spełnienie życzeń gwarantowane!
Skład:
• 70ml wódki
• 15ml wermutu
• 1 łyżeczka soku oliwkowego
• 1 kropla TABASCO®
• 1 łyżeczka Tequili
Dodaj wszystkie składniki oprócz Tequili i je wymieszaj. Drink podawany jest w kieliszku do Margarity. Brzeg kieliszka należy obtoczyć solą, następnie przelać napój do szklanki. Na koniec dodać tequilę i serwować gościom.
Potrzebna energia do dalszej zabawy – Go Go Godzilla
Godzina coraz późniejsza, a goście zaczynają być zmęczeni. Aby dodać im energii i zachęcić do dalszej zabawy należy podać coś mocniejszego. Najlepiej sprawdzą się elektryzujące shoty Go Go Godzilla.
Skład:
• 30 ml wódki
• 30 ml Mountain Dew
• 4 krople TABASCO®
Wymieszaj wódkę i Mountain Dew w kieliszku. Następnie dodaj TABASCO®. Pij na raz.
Na syndrom dnia następnego – krzepiąca Bloody Mary
Krwawa Mary działa znakomicie na popularną i okropnie ciężką przypadłość potocznie zwaną kacem. Gwarantujemy, że drink pomoże zapomnieć o problemach związanych z kacem i szybko postawi na nogi.
Skład:
• 70 ml Wódki
• 85 ml soku pomidorowego
• Odrobinę soku z cytryny
• 2 krople TABASCO®
• 2 łyżeczki Sosu Worcestershire
• Sól i pieprz
Do naczynia, na kostki lodu wlewamy wódkę oraz sok pomidorowy. Dodajemy sos Worcestershire, TABASCO® oraz szczyptę soli i pieprzu dla smaku. Udekorować kawałkiem limonki.