Szarpana wieprzowina idealna do bułki i ogórków kiszonych. Do tego kufel piwa i czujesz się jak w raju.
składniki:
- 2 kg - łopatki wieprzowej
- 2 - cebule
- 3 ząbki - czosnku
- 5 łyżek - octu winnego
- 3 łyżeczki - papryki słodkiej
- ½ łyżeczki - chili
- 4 łyżeczki - cukru trzcinowego
- 1½ łyżeczki - soli
- Do podania
- kilka kromek chleba żytniego lub bułeczka
- ostra musztarda
- ogórki kiszone
przyrządzanie:
Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przecisnąć czosnek. Wlać ocet.
Mięso pokroić w plastry. W miseczce wymieszać paprykę z chili, cukrem i solą. Tak przygotowaną mieszanką przyprawić mięso. Plastry ułożyć na cebuli z czosnkiem. Naczynie przykryć i wstawić na 9 godzin do piekarnika, rozgrzanego do 90 st. C.
Upieczoną łopatkę przełożyć na deskę, poszarpać widelcem. Kromkę chleba posmarować musztardą, nałożyć wieprzowinę, przykryć drugą kromką. Przekroić na pół i podawać z ogórkiem kiszonym.