Mleko kokosowe idealnie zastępuje zwykłe mleko, a przy tym jest łatwe w przygotowaniu. Można je wykorzystać do przyrządzenia owsianki, koktajli, sosów, deserów oraz jako dodatek do kawy. Koszt gotowego mleka w sklepie to od 7 zł wzwyż. Domowa produkcja jest nie tylko pewna, ale przede wszystkim o wiele tańsza! Zobacz jak łatwo zrobić pyszne mleko z wiórków kokosowych!
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- 3 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka wiórek kokosowych
przyrządzanie:
- Wiórka kokosowe przesypać do miski.
- Wlać 3 szklanki gorącej wody i odstawić na godzinę.
- Całość zmiksować blenderem.
- Masę wycisnąć przez gazę (proces można powtórzyć dwukrotnie dla uzyskania intensywniejszego smaku)
uwagi:
Mleko kokosowe można przechowywać w lodówce przez kilka dni.