Wybierz ulubiony makaron, dodaj szparagi serek mascarpone, albo śmietankę i przygotuj się na szybkie danie, które zaspokoi twoje kubki smakowe.
składniki:
- porcja ulubionego makaronu
- pęk szparagów
- pół szklanki śmietanki 30% lub opakowanie serka mascarpone
- sól, pieprz, kilka kropel cytryny
- masło, około 2 łyżki
- żółtko
- parmezan do smaku
przyrządzanie:
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu
- Ugotuj szparagi, pokrój na mniejsze kawałki
- Serek mascarpone wymieszaj z żółtkiem, dopraw do smaku
- Na większej patelni rozpuść masło, dodaj szparagi, a następnie serek wymieszany z żółtkiem
- Podgrzewaj, ale tylko przez chwilę, aby jajo się nie ścięło
- Dodaj makaron i wszystko razem wymieszaj
- Podawaj na ciepło, możesz posypać parmezanem