Tradycyjne, włoskie pesto w połączeniu z makaron. Szybki, wegetariański obiad.

składniki: 
- 400 g makaronu
- 2 szklanki liści bazylii
- 1/3 szklanki łuskanych orzechów piniowych
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 3 łyżki sera startego
przyrządzanie:
- Makaron ugotować,
- Liście bazylii i orzechy wraz z czosnkiem i oliwą dokłdnie zmiksować, aby powstała jednorodna masa. Doprawić solą i pieprzem.
- Podgrzać wraz z odsączonym makaronem i przed podaniem każda porcję posypać serem.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














