Jaki deser jest najlepszy na wiosenną aurę? Krucha tarta z owocami! Wypróbuj nasz łatwy przepis na to niesamowite ciasto.
składniki:
Ciasto:
• 200 g mąki
• 3 łyżki cukru pudru
• pół kostki masła
• 1 jajko
Wypełnienie:
• 1 budyń śmietankowy
• 1 galaretka owocowa
• brzoskwinie z puszki
przyrządzanie:
1.Mąkę, cukier puder i masło wkładamy do miksera i miksujemy.
2. Dodajemy jajko i miksujemy aż wszystko się połączy.
3. Lepimy kulę z powstałego ciasta, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
4. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
5. Rozwałkujemy ciasto na 3mm placek. Przenosimy je do formy na tartę.
6. Spód tarty przekłuwamy widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
7. Obciążamy za pomocą grochu i pieczemy przez 15 minut w piekarniku.
8. Zdejmujemy groch i pieczemy jeszcze przez ok. 8 minut.
9. Jak ciasto ostygnie, wykładamy je chłodnym budyniem, układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.