Tiramisu bez jajek, wersja pyszniejsza i bez obawy, że spożywasz surowe żółtka. Koniecznie wypróbujcie!
składniki:
- 200 g podłużnych biszkoptów,
- 4 łyżki rozpuszczalnej kawy,
- 250 ml wrzątku,
- 50 ml likieru amaretto,
- 200 g śmietany kremówki,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 250 g serka mascarpone,
- starta gorzka czekolada do posypania wierzchu.
przyrządzanie:
Kawę rozpuść we wrzątku i zmieszaj z likierem, wystudź. Wyłóż pierwszą warstwę deseru – biszkopty (połowę całej ilości), nasączone kawową mieszanką. Nie mocz ich za długo, by nie były całkiem rozmięknięte.
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wymieszaj ją mikserem z mascarpone. Połowę kremu wyłóż na biszkopty. Potem stwórz kolejną warstwę z drugiej partii nasączonych biszkoptów, a następnie drugą część kremu. Wierzch posyp startą gorzką czekoladą. Gotowe tiramisu bez jajek chłodź w lodówce przez co najmniej 12 godzin.