Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Tom kha gai – kokosowa zupa z kurczakiem

Idealna zupa na chłodniejsze dni – wspaniale rozgrzewa i zapobiega przeziębieniom. Wśród delikatnej równowagi smaków kurczaka i mleka kokosowego wyczuwalny jest aromat trawy cytrynowej i kolendry. Przepis na tę niesamowitą potrawę pochodzi z książki Jacka Wana "TAO SMAKU" (wydawnictwo Buchmann). Spróbuj koniecznie!

taoo

liczba porcji: 4 osoby

składniki:

  • wywar drobiowy 1,5 l
  • pieczony kurczak ½ szt.
  • świeża trawa cytrynowa 1 łodyga
  • świeże liście limonki 4 szt.
  • świeże grzyby shiitake 4–5 szt.
  • świeży imbir (tarty) 100 g
  • świeża papryka chili (siekana) 1–3 szt.
  • mleko kokosowe 400 ml
  • tajski sos rybny 3 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • świeża kolendra (siekana) 100 g
  • świeża tajska bazylia (siekana) 100 g
  • świeży szczypior (siekany) ½ pęczka
  • sok z limonek z 2 szt.
  • pomidorki koktajlowe 10 szt.

przyrządzanie:

  • Trawę cytrynową umyć i obrać z zewnętrznego liścia, odciąć twardą część przy ogonku i drobno poszatkować jej biały odcinek. Grzyby shiitake umyć i usunąć korzonki, a następnie pokroić kapelusze na plastry ok. 4 mm grubości.
  • Wywar zagotować. Dodać zieloną końcówkę trawy cytrynowej obwiązaną zewnętrznym liściem. Gotować ok. 10 min i następnie wyjąc z zupy trawę.
  • Do zupy dołożyć pokrojone grzyby shiitake, posiekana część trawy cytrynowej, liście limonki i posiekaną paprykę chili. Gotować ok. 5 min.
  • Mięso z kurczaka pokroić na drobne kawałki. Włożyć mięso do zupy wraz z pozostałymi składnikami: imbirem, mlekiem kokosowym, sosem rybnym. Gotować przez kolejne 3 min na wolnym ogniu. Wyłączyć ogień, dodać sok z limonek i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  • Jeżeli zupa jest za mało słona, można dodać sosu rybnego; jeżeli brak jej słodyczy, należny dosypać cukru.
  • Na koniec posypać siekaną kolendrą, tajską bazylią i szczypiorkiem. Zupę podawać na gorąco, ozdobioną liściem świeżej kolendry.

uwagi:

Zupę podawać również z makaronem tajskim (ryżowym lub pszennym), ugotowanym według przepisu na opakowaniu.