Toskańska zupa cebulowa dla prawdziwych miłośników smaku i szybkiego rozgrzania!
składniki:
- 50 g słoniny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 duże białe cebule, pokrojone w cienkie krążki
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 850 ml wywaru warzywnego lub mięsnego
- 4 kromki chleba
- 50 g masła
- 75 g sera zoltego
- sól i pieprz
przyrządzanie:
-
Słoninę pokroić w kostkę i podsmażać przez 3-4 minuty na dużej patelni aż do uzyskania brązowego koloru.
-
Zdjąć z patelni, patelnię polać oliwą, przez 4 minuty smażyć na niej cebule i czosnek. Zmniejszyć płomień, przykryć patelnię i dusić jeszcze przez 15 minut, potem dodać wywar i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez 10 minut.
-
Kromki chleba prażyć na grillu lub w piekarniku przez 2-3 minuty, posmarować masłem, nałożyć ser i pokroić na kawałki. Słoninę dodać do zupy i doprawić do smaku. Przelać na talerz i przybrać kawałkami chleba.
TO CIĘ ZAINTERESUJE >>> POMYSŁY NA OZDOBĘ STAREJ LODÓWKI >>>