Pamiętacie ten smak z dzieciństwa? Smakowita szarlotka z cynamonem i kruszonką? Wykradłyśmy tajnie strzeżony tradycyjny przepis na najlepszy jabłecznik!
składniki:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kostka miękkiego masła (250 g)
- 4 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- ok. 1,5 kg jabłek
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek, zagnieść (ja użyłam robota z hakami).
- Ciasto podzielić na 2 części: większą część (2/3) rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy, a mniejszą (1/3) zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika pół godziny.
- Obrane jabłka, pokrojone w kostkę, przesmażyć w garnku z odrobiną wody przez 15-20 min. a pod koniec dodać odrobinę cukru do smaku (jeśli lubicie to można dodać trochę cynamonu).
- Na spód ciasta wyłożyć przestudzone jabłka. Spód można podpiec wcześniej przez 10 minut i dopiero wyłożyć jabłka (ja nie podpiekałam).
- Na warstwę jabłek zetrzeć na tarce schłodzą część ciasta.
- Piec przez około 45-50 minut, w rozgrzanym do 180’C piekarniku, do zarumienienia wierzchu ciasta.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem