Przepis na pyszną i bardzo aromatyczną zupę gulaszową.
składniki:
- 1 kg łopatki
- 2 cebule
- słoik papryki konserwowej
- puszka pomidorów krojonych
- 5 pieczarek
- słoik ogórków kiszonych
- olej
- sól
- pieprz
- mąka z wodą do zabielania
- przecier pomidorowy
przyrządzanie:
- Mięso pokrój w kostkę i usmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażoną łopatkę z cebulą wrzuć do garnka z bulionem i gotuj.
- Paprykę konserwową oraz ogórki kiszone pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, wlej też wodę ze słoików. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, pomidory z puszki i wszystkie przyprawy.
- Gotuj tak długo aż wszystko będzie miękkie (około 50 minut).
- Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy. Mąkę zmieszaj z wodą i zabiel zupę.