Ręcznie robione pierogi z mięsem to wspaniałe i lubiane przez nas danie. Oto łatwy, a przede wszystkim sprawdzony przepis. Smacznego!
składniki:
ciasto:
- 120 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 250 g mięsa z rosołu (wołowina, indyk)
- 1 jajko
- cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
przyrządzanie:
- Składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu i wyrabiamy ciasto.
- Następnie formujemy w kulę zawijamy w folie i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy koła.
- Na środek kółka dajemy farsz, sklejamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek.
- Gotujemy 3 min od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z przysmażona cebulką.
Wykonanie farszu:
Mięso umieszczamy w naczyniu , dodajemy pozostałe składniki w tym połowę cebuli podsmażoną na maśle (drugą połowę dajemy już na ugotowane pierogi) i mieszamy całość.