Propozycja na klasyczny pasztet.
składniki:
- 700 g mięsa wieprzowego
- 500 g boczku
- 200 g wątróbki wieprzowej
- 2 kajzerki
- 8 jajek
- marchewka
- por
- pietruszka
- pół selera
- cebula
- 2 listki laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- bułka tarta
przyrządzanie:
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną w plasterki cebulę podsmaż na oleju. Dodaj mięso i obsmaż je na złoty kolor. Wlej wodę, dodaj włoszczyznę, kajzerki, ziele angielskie i listki laurowe.
- Delikatnie posól i duś pod przykryciem do miękkości.
- Po ugotowaniu przepuść trzy razy, usuń wcześniej ziele i listki, przez maszynkę do mięsa.
- Dodaj jajka, pieprz gałkę i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę na blachę do pieczenia, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
- Piecz pasztet około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.