Kochani! Oto nasze odkrycie tego tygodnia! Zupa marchewkowa z imbirem. Wiemy, że latem ciężko przełknąć gorącą zupę, ale ten smak po prostu uzależnia. Koniecznie wypróbujcie!
składniki:
- 3 marchewki
- 1 litr bulionu
- kawałeczek imbiru świeżego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta kardamonu
- sól gruboziarnista
- pieprz świeży
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki śmietany do zupy
przyrządzanie:
- bulion podgrzewamy.
- w tym czasie marchew gotujemy w wodzie przez około 5 minut.
- w blenderze miksujemy imbir, świeżą bazylię, podgotowaną marchewkę, czosnek. Dodajemy też trochę bulionu, aby całość łatwiej się zmiksowała.
- teraz czas na połączenie wszystkiego z bulionem.
- zupkę gotujemy jeszcze około 5 minut.
- śmietanę hartujemy i wlewamy do zupy.
- dodajemy wszystkie przyprawy.