Pyszne naleśniki w sam raz na Walentynki! Palce Lizać!
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki (150g)
- 1 szklanka mleka (250ml)
- pół tabliczki deserowej lub gorzkiej czekolady (50g)
- 1 czubata łyżka masła
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej
- olej do smażenia
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 400 g świeżych truskawek (można zastąpić innymi owocami np.bananami)
- mięta do przybrania
Masło roztapiamy wraz z czekoladą w kąpieli wodnej (na parze) lub na małej mocy w mikrofalówce. Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy mleko, stopioną i przestudzoną czekoladę, a na końcu miksujemy z mąką.
Odstawiamy ciasto na 30 minut do odpoczęcia. To bardzo ważne!
Na patelni rozgrzewamy olej który najlepiej rozprowadzić pędzelkiem po całej patelni. Przed samym smażeniem wlewamy do ciasta wodę gazowaną – ok. 1/2 szklanki. Ciasto nabieramy łyżką wazową, wlewamy na patelnię – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Smażymy ok. 1 minutę (aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki). Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sek.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Owoce kroimy na plasterki. Każdy naleśnik smarujemy serkiem i dekorujemy na wierzchu owocami. Składamy naleśniki na pół i znowu na pół. Naleśniki możemy udekorować miętą.