Oto przepis na domowego burgera w wersji wegetariańskiej! Bułka, warzywa i kotlet z kaszy gryczanej.
składniki:
bułka
kasza gryczana - 100 gram
kostka rosołowa - 1 sztuka
jajka - 3 sztuk
bułka tarta - 3 łyżki
ser cheddar
pomidor - 2 sztuki
ogórek - 1/2 sztuk
cebula czerwona - 1 sztuka
cebula biała - 1 sztuka
sałata - pół główki
olej do smażenia
sól, pieprz,
przyrządzanie:
- Kaszę ugotować w wodzie z kostką rosołową. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodać do niej jajka, bułkę tartą, sporo vegety, sól i pieprz. Całość wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe placki wielkości bułek i grubości ok 2 cm i usmażyć na oleju.
- Pomidory, ogórki i cebulę czerwoną pokroić w plastry. Bułki przeciąć na pół i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 3-4 minuty. Do każdego hamburgera włożyć gorące kotlety oraz warstwami warzywa, ser i sałatę. Kotlety przed włożeniem do bułki można posmarować musztardą z jednej strony, a ser ketchupem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem