Falafel to idealna alternatywa dla tych, którzy nie jadają mięsa. Nadaje się na obiad lub na przekąskę. Można zjeść go w tortili lub na talerzu w towarzystwie kaszy kus-kus i sałatek. Oto przepis na falafla czyli kotleciki z cieciorki.
składniki:
• 400 g ciecierzycy z puszki
• 2 cebule
• 6 ząbków czosnku
• pietruszka
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 4 łyżki mąki pszennej
• kasza kukurydziana
• oliwa do smażenia
oraz przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, kminek, kolendra
przyrządzanie:
1. Do wykonania falafla proponujemy użyć ciecierzycę w puszce, której nie trzeba moczyć dzień wcześniej w gorącej wodzie. Ciecierzycę przesypujemy do blendera i mielimy na gładką masę.
2. Do niej dodajemy wszystkie przyprawy, cebulę i czosnek i nadal miksujemy
3. Masę przekładamy do miski, dodajemy pietruszkę, sodę i mąkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w kaszy kukurydzianej i smażymy na rozgrzanej patelni.
4. Kotleciki możemy podawać z kaszą, w towarzystwie sałatki lub zawinąć w tortillę.
ZOBACZ TEŻ: KOKOSOWY KREM RYŻOWY