Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Wegetariański falafel

Falafel to idealna alternatywa dla tych, którzy nie jadają mięsa. Nadaje się na obiad lub na przekąskę. Można zjeść go w tortili lub na talerzu w towarzystwie kaszy kus-kus i sałatek. Oto przepis na falafla czyli kotleciki z cieciorki.

falafel-450084_640

składniki:
• 400 g ciecierzycy z puszki • 2 cebule • 6 ząbków czosnku • pietruszka • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 4 łyżki mąki pszennej • kasza kukurydziana • oliwa do smażenia oraz przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, kminek, kolendra  

przyrządzanie:

1. Do wykonania falafla proponujemy użyć ciecierzycę w puszce, której nie trzeba moczyć dzień wcześniej w gorącej wodzie. Ciecierzycę przesypujemy do blendera i mielimy na gładką masę.
2. Do niej dodajemy wszystkie przyprawy, cebulę i czosnek i nadal miksujemy
3. Masę przekładamy do miski, dodajemy pietruszkę, sodę i mąkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w kaszy kukurydzianej i smażymy na rozgrzanej patelni.
4. Kotleciki możemy podawać z kaszą, w towarzystwie sałatki lub zawinąć w tortillę.

ZOBACZ TEŻ: KOKOSOWY KREM RYŻOWY