Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Wiejska tarta z boczkiem i pomidorami

Quiche to pomysł na obiad, kolację czy imprezową przekąskę, którą można wykonać zaledwie w kilkanaście minut. To od naszej wyobraźni zależy co do niej dodamy. My dziś proponujemy mięsną, wręcz wiejską alternatywę tego dania - z boczkiem i pomidorkami!

składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g ulubionego żółtego sera
  • 2 jajka
  • pół szklanki płynnej, 30% śmietanki
  • 2 duże, mięsiste pomidory
  • sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa i suszone oregano

przyrządzanie:

  • Rozwinąć płat ciasta na papierze i wyłożyć nim formę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec na złoty kolor (jeśli środek ciasta nadmiernie wyrośnie, delikatnie spłaszczyć go dłonią, tak by powstało miejsce na nadzienie).

    W międzyczasie drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć, aż tłuszcz się wytopi, a skwarki zrobią się rumiane, ale nie twarde. W osobnej miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać ser starty na tarce o drobnych oczkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i  gałką muszkatołową. Pomidory pokroić w poprzek na grube plastry.

    Nadzieniem z boczku i cebuli wypełnić podpieczony spód, delikatnie zalać mieszaniną jajek, śmietany i sera. Na wierzchu poukładać plastry pomidorów, posypać je solą, pieprzem i suszonym oregano.

  • Piec przez około 25 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a wierzch tarty zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika każdy plaster pomidora na wierzchu tarty posmarować pędzlem zanurzonym w oliwie.

    Podawać na ciepło lub na zimno.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem