Jeżeli uwielbiacie tradycyjne pesto z bazyli, koniecznie musicie spróbować jego wersji, ale wykonanej z PISTACJI! Ten włoski smakołyk z pewnością was oczaruje.
składniki:
- 400 g makaronu
- 250 g ricotty
- 60 g orzechów pistacjowych
- 60 g orzechów włoskich
- 1 garść świeżej bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
- 100 ml oliwy z oliwek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.
- W tym czasie przygotowujemy pesto:
- Orzechy razem z bazylią miksujemy w Benderze. Następnie dodajemy sól, pieprz i oliwę. Ponownie miksujemy.
Do całości dodajemy starty parmezan, blendujemy ponownie i mieszamy z serem risotta. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową. - Pesto mieszamy z gorącym makaronem, podajemy od razu.