Prawdziwy włoski obiad - pulpeciki z mięsa z kurczaka podane z oliwkami, papryką i cukinią. Właściwa nazwa to Polpettine di pollo al peperoni e olive.
składniki:
- 1 cukinia,
- sól i czarny pieprz,
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 duża cebula pokrajana na grube plastry,
- 2 długie papryki zielone
- parmezan
- pół szklanki zielonych oliwek,
- 600 g mielonej piersi kurczaka,
- 1 jajko,
- pół szklanki mąki,
- pół szklanki bulionu,
przyrządzanie:
- Pokrój cukinię, posyp solą, włóż do durszlaka na ok. 20 minut, następnie pokrój w kostkę.
- W dużym rondlu na 2 łyżkach oliwy przesmaż czosnek i cebulę.
- Dodaj paprykę, cukinię, cebulę i oliwki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podsmażaj przez ok. 20 minut, dodając nieco wody gdyby sos odparował.
- W międzyczasie w misce wymieszaj mięso kurczaka, parmezan, jajko i trochę soli. Uformuj z masy małe okrągłe kulki, po czym obtocz je w mące.
- Rozgrzej resztę oliwy i smaż kulki na średnim ogniu na złotobrązowy kolor.
- Dodaj masę warzywną, dopraw solą i pieprzem i smaż jeszcze przez 15 minut starannie mieszając.