Kujawy to szczególny region na kulinarnej mapie Polski. Wszystko za sprawą potraw, które w dalszym ciągu znajdują szerokie zastosowanie we współczesnej kuchni. Rdzenni mieszkańcy Kujaw w szczególności korzystali z produktów pochodzących z własnego gospodarstwa. Stąd popularność ziemniaków, mleka czy warzyw. Zapiekane pyrki faszerowane Szynką Od Dawien Dawna to dowód jak tradycyjne danie możemy zaserwować w nowej odsłonie.
składniki:
- Szynka od Dawien Dawna firmy Gzella 150g
- ziemniaki duże 4 szt.
- cebula 1 szt.
- pieczarki 6 szt.
- masło 1 łyżka
- kapary 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn 1 gałązka
- jajka 2 szt.
- ser żółty 50g
- pieprz czarny grubo zmielony do smaku
przyrządzanie:
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna