Mało kto nie lubi makaronu, jednak jego tradycyjne podanie typu pasta może z lekka znudzić. Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę makaronową w sosie pomidorowym!
składniki:
- 400 g makaronu
- 100 g wędzonego boczku
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pomidory w puszce (krojone)
- 250 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski)
- 200 g śmietany 18%
- jajko
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka bazylii
przyrządzanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu tak, aby był al dente.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i razem szklimy na rozgrzanym oleju. Wrzucamy pokrojony na plasterki boczek. Smażymy około 1-2 minuty na niewielkim ogniu.
- Na patelnię dorzucamy pomidory i dusimy około 10 minut.
- Dodajemy bazylię, sól i pieprz – mieszamy.
- Ser ścieramy na tarce.
- Jajko wbijamy do śmietany i dokładnie mieszamy. Dorzucamy około 2/3 startego sera i łączymy wszystko za pomocą łyżki.
- Żaroodporne naczynie smarujemy od wewnątrz tłuszczem, wykładamy do środka połowę makaronu i zalewamy śmietaną z serem.
- Wysypujemy pozostałą cześć makaronu i zalewamy sosem pomidorowym z boczkiem.
- Posypujemy żółtym serem, który nam pozostał.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C przez około 30 minut.