Zapiekanki często goszczą na naszych stołach. Są one jednym z ulubionych pomysłów na obiad. Dzisiaj zachęcamy do wypróbowania przepisu na zapiekankę makaronową z groszkiem i rodzynkami.
składniki:
- 100 g makaronu penne
- 1 ząbek czosnku
- mała pierś z kurczaka
- pół puszki groszku konserwowego
- 4 łyżki oliwy
- garść rodzynek
- 6 łyżek śmietany 12%
- 150 g żółtego sera startego na tarce
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Makaron gotować w wodzie z oliwą przez około 5 minut.
- Śmietanę wymieszać ze startym serem. Dodać pieprz i sól do smaku.
- Czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie razem z piersią z kurczaka (pokrojoną w kostkę).
- Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, dodać śmietanę z serem, posypać groszkiem konserwowym i mięsem. Na wierzch posypać rodzynkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














