Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Sałatka z kurczakiem i curry

Sałatka z kurczakiem i curry

Kruche świąteczne pierogi z kapustą, kminkiem i grzybami

Kruche świąteczne pierogi z kapustą, kminkiem i grzybami

Zupa pomidorowa z nutką pomarańczy

Zupa pomidorowa z nutką pomarańczy

Udka w sosie morelowym

Udka w sosie morelowym

Indycze udka w sosie pieczarkowym

Indycze udka w sosie pieczarkowym

Tradycyjna zupa gulaszowa

Tradycyjna zupa gulaszowa

Sztuka mięsa z sosem szczypiorkowym

Sztuka mięsa z sosem szczypiorkowym

Sos chrzanowy z borówkami

Sos chrzanowy z borówkami

Łosoś z sosem bazyliowym

Łosoś z sosem bazyliowym

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Kolorowe szaszłyki

Kolorowe szaszłyki

Wykwintna sałatka

Wykwintna sałatka

Tatar z wołowiny

Tatar z wołowiny

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Pierś kurczaka z serem

Pierś kurczaka z serem

Pierś z kurczaka a’la placki ziemniaczane

Pierś z kurczaka a’la placki ziemniaczane

Zapiekanka na słodko z gruszką, jabłkiem i ryżem

Lekka zapiekanka dietetyczna z gruszkami, jabłkami i ryżem. 

składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • cukier (do smaku)
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • tłuszcz do formy
  • Do dekoracji:
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon

przyrządzanie:

  • Ryż gotować 5 minut z dodatkiem szklanki wody.
  • Wlać  mleko, dalej gotować, aż mleko się wygotuje. Cały czas mieszać.
  • Do ugotowanego ryżu dodać żółtka, masło i cukier do smaku.
  • Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć na tarce.
  • Do wysmarowanej formy wyłożyć ryż i gruszki i jabłka doprawione cukrem oraz cynamonem.
  • Ubić pianę, dodać cukier oraz cynamon, wyłożyć na gruszki i jabłka.
  • Wstawić do piekarnika, piec około 45-50 minut.