Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka

Kurczak curry z warzywami

Kurczak curry z warzywami

Pomidorki faszerowane kozim serem

Pomidorki faszerowane kozim serem

Kasztany

Kasztany

Ciasto z jabłkiem

Ciasto z jabłkiem

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Szarlotka z kremem

Szarlotka z kremem

Ciasto bezowe

Ciasto bezowe

Japoński truskawkowy deser z białek

Japoński truskawkowy deser z białek

Zielony deser

Zielony deser

Racuchy z jabłkami z sosem malinowym

Racuchy z jabłkami z sosem malinowym

Kruche babeczki z budyniem

Kruche babeczki z budyniem

Prosta pizza domowa

Prosta pizza domowa

Soczyste żeberka

Soczyste żeberka

Tuńczykowe kotlety

Tuńczykowe kotlety

Polędwiczki wołowe

Polędwiczki wołowe

Zapiekanka na słodko z gruszką, jabłkiem i ryżem

Lekka zapiekanka dietetyczna z gruszkami, jabłkami i ryżem. 

składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • cukier (do smaku)
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • tłuszcz do formy
  • Do dekoracji:
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon

przyrządzanie:

  • Ryż gotować 5 minut z dodatkiem szklanki wody.
  • Wlać  mleko, dalej gotować, aż mleko się wygotuje. Cały czas mieszać.
  • Do ugotowanego ryżu dodać żółtka, masło i cukier do smaku.
  • Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć na tarce.
  • Do wysmarowanej formy wyłożyć ryż i gruszki i jabłka doprawione cukrem oraz cynamonem.
  • Ubić pianę, dodać cukier oraz cynamon, wyłożyć na gruszki i jabłka.
  • Wstawić do piekarnika, piec około 45-50 minut.