Zapiekanki makaronowe są świetnym pomysłem na obiad czy kolacje. Robi się je niezwykle szybko, można dodać do nich ulubione składniki. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dziś przedstawiamy przepis na wegetariańską zapiekankę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską.
składniki:
- 80 dag cukinii,
- 50 dag dojrzałych pomidorów,
- 2 cebule,
- 10 dag startego żółtego sera,
- 1/2 szkl. oliwy z oliwek
- opakowanie mozzarelli
- oliwki czarne
- 2 łyżki tartej bułki, przyprawy
przyrządzanie:
-
Cukinię umyć, pokroić w plasterki i wrzucić na osolony wrzątek – ok.5 min.;wysuszyć na ściereczce.
Pomidory pokroić w grube plastry; cebulę w cienkie plasterki – zeszklić na oliwie. - Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, na dno położyć cebulę, na niej warstwę cukini, plastry pomidorów, warstwę kabaczka i znów pomidory. Każdą warstwę przesypywać przyprawami oraz tartym serem, skropić oliwą i posypać bułką tartą. Na wierzchu rozłożyć mozzarellę i oliwki.
- Zapiekać 30 min. w t. 200 st.C.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem