Pyszna zapiekanka ze szparagami i łososiem.
składniki:
- 2 pęczki białych szparagów
- 200 g wędzonego łososia
- 10 czarnych oliwek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g sera pleśniowego
- kilka gałązek świeżej bazylii
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta soli
- szczypta cukru
przyrządzanie:
- Szparagi umyj, odłam twarde końcówki i obierz. Zagotuj wodę z solą i cukrem, włóż szparagi i gotuj 10 minut.
- Szparagi odcedź, ale zostaw 200 ml wywaru, i pokrój w kostkę.
- Wywar wymieszaj z koncentratem pomidorowym, zagotuj, dodaj pokruszony ser, paprykę, porwane liście bazylii i mieszaj do całkowitego połączenia składników.
- Do naczynia żaroodpornego włóż szparagi, pokrojonego w paski łososia oraz oliwki i zalej sosem.
- Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.