Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Zapiekanka ze szpinakiem i jajkiem

Mnóstwo zdrowia już w jednej porcji! Wykorzystaj ten idealny pomysł na soczysty i pełnowartościowy obiad. Oto zapiekanka ze szpinakiem i jajkiem!

[caption id="attachment_198344" align="aligncenter" width="655"]buckwheat spinach cheese egg casserole. the toning. selective focus buckwheat spinach cheese egg casserole. the toning. selective focus[/caption]

składniki:

      • 500 g świeżego szpinaku
      • 100 g słonecznika łuskanego
      • 200 g makaronu penne
      • 150 ml śmietany 12%
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 szklanki startego sera
      • jajko
      • przyprawy: sól, pieprz

Sos do zapiekania:

    • 1/2 szkl. mleka
    • 100 ml śmietany 30%

przyrządzanie:

Makaron ugotuj.

Szpinak ugotuj na parze, aż zmniejszy swą objętość. Następnie kilkakrotnie skrop cytryną, dopraw solą i pieprzem.

2 ząbki czosnku drobno pokrój i dodaj do szpinaku. Wlej także śmietanę 12%.

Całość pozostaw na małym ogniu przez ok. 5 min.

Spód naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą i wyłóż połową ugotowanego makaronu. Posyp porcją sera.

Dodaj cały szpinak i zalej połową przygotowanego sosu. Przykryj wszystko kolejną porcją startego sera.

Na wierzchu wyłóż pozostałą część makaron.

Zalej całość pozostałym sosem. Na koniec zapiekankę posyp pozostałą częścią łuskanego słonecznika. Zapiekaj ok. 40 min w temp. 180°.

 

Pod koniec pieczenia wbij na wierzch jajo.

 

SOS:

 

 

Przygotuj sos: do miseczki wlej 1/2 szklanki mleka i tyle samo śmietany. Zetrzyj ser żółty i dodaj go do śmietanowego dipu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i papryki oraz 1/2 słonecznika łuskanego.