Mnóstwo zdrowia już w jednej porcji! Wykorzystaj ten idealny pomysł na soczysty i pełnowartościowy obiad. Oto zapiekanka ze szpinakiem i jajkiem!
[caption id="attachment_198344" align="aligncenter" width="655"] buckwheat spinach cheese egg casserole. the toning. selective focus[/caption]składniki:
- 500 g świeżego szpinaku
- 100 g słonecznika łuskanego
- 200 g makaronu penne
- 150 ml śmietany 12%
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki startego sera
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz
Sos do zapiekania:
- 1/2 szkl. mleka
- 100 ml śmietany 30%
przyrządzanie:
Makaron ugotuj.
Szpinak ugotuj na parze, aż zmniejszy swą objętość. Następnie kilkakrotnie skrop cytryną, dopraw solą i pieprzem.
2 ząbki czosnku drobno pokrój i dodaj do szpinaku. Wlej także śmietanę 12%.
Całość pozostaw na małym ogniu przez ok. 5 min.
Spód naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą i wyłóż połową ugotowanego makaronu. Posyp porcją sera.
Dodaj cały szpinak i zalej połową przygotowanego sosu. Przykryj wszystko kolejną porcją startego sera.
Na wierzchu wyłóż pozostałą część makaron.
Zalej całość pozostałym sosem. Na koniec zapiekankę posyp pozostałą częścią łuskanego słonecznika. Zapiekaj ok. 40 min w temp. 180°.
Pod koniec pieczenia wbij na wierzch jajo.
SOS:
Przygotuj sos: do miseczki wlej 1/2 szklanki mleka i tyle samo śmietany. Zetrzyj ser żółty i dodaj go do śmietanowego dipu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i papryki oraz 1/2 słonecznika łuskanego.