Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Zapiekanka ze szpinakiem i jajkiem

Mnóstwo zdrowia już w jednej porcji! Wykorzystaj ten idealny pomysł na soczysty i pełnowartościowy obiad. Oto zapiekanka ze szpinakiem i jajkiem!

[caption id="attachment_198344" align="aligncenter" width="655"]buckwheat spinach cheese egg casserole. the toning. selective focus buckwheat spinach cheese egg casserole. the toning. selective focus[/caption]

składniki:

      • 500 g świeżego szpinaku
      • 100 g słonecznika łuskanego
      • 200 g makaronu penne
      • 150 ml śmietany 12%
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 szklanki startego sera
      • jajko
      • przyprawy: sól, pieprz

Sos do zapiekania:

    • 1/2 szkl. mleka
    • 100 ml śmietany 30%

przyrządzanie:

Makaron ugotuj.

Szpinak ugotuj na parze, aż zmniejszy swą objętość. Następnie kilkakrotnie skrop cytryną, dopraw solą i pieprzem.

2 ząbki czosnku drobno pokrój i dodaj do szpinaku. Wlej także śmietanę 12%.

Całość pozostaw na małym ogniu przez ok. 5 min.

Spód naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą i wyłóż połową ugotowanego makaronu. Posyp porcją sera.

Dodaj cały szpinak i zalej połową przygotowanego sosu. Przykryj wszystko kolejną porcją startego sera.

Na wierzchu wyłóż pozostałą część makaron.

Zalej całość pozostałym sosem. Na koniec zapiekankę posyp pozostałą częścią łuskanego słonecznika. Zapiekaj ok. 40 min w temp. 180°.

 

Pod koniec pieczenia wbij na wierzch jajo.

 

SOS:

 

 

Przygotuj sos: do miseczki wlej 1/2 szklanki mleka i tyle samo śmietany. Zetrzyj ser żółty i dodaj go do śmietanowego dipu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i papryki oraz 1/2 słonecznika łuskanego.